246 poze   55965 vizite

CUM si CU CE facem CURAT in custile urechiatilor

Voi crea acest loc unde sa va dati cu parerea despre cum ar fi mai bine sa procedam atucni cand le facem curat urechiatilor. Orice metoda este binevenita atat vreme cat a fost si testat pt a afla cat de eficienta este.

Recunosc ca imi este destul de greu, mai ales in custile cu mai multi iepurasi..unul din masculi musca mai ceva decat un caine :).
Vorbind acum serios eu folosesc:

- o perie cu coada(peria cu care spalam masina),
- o matura de paie din acelea pt curatat interiorul masinii
- un faras ca cele pentru cenusa,
- o racleta metalica cu coada, (imprumutata de la semineu),
- rumegus de lemn sau talas si parf ramas de la paie (nu stiu cum se numeste, dar se aduna in pod cand se scutura lucerna sau fanul, raman frunze micute).
- o pereche de manusi de protectie, sunt manusi din bbc care au o pelicula de cauciucata pe exterior (protejeaza de umezeala si in interior sunt placute datorita tesaturii din bbc). Eu le-am cumparat de la un magazin care vinde echipamente de protectie(salopete, manusi, veste etc). Sunt ieftine si au durat de viata mai lunga decat simplele manusi de cauciuc care se agata in cuie sau se rup pur si simplu.

Pentru a nu ma incurca in urechile si dintii urechiatilor, le dau sa rontaie cate cava intr-o parte a custii, timp in care fac curat in cealalta parte. Plasa pe care eu am pus-o in partea de jos a custilor are ochiurile cam mici si nu curg toate excrementele in tavita de dedesubt, asa ca trebuie sa folosesc obiectele mai sus enumerate. Nu le folosesc pe toate odata ci aleg in functe de ce e necesar in cusca respectiva. De obicei folosesc peria cu coada. Dupa ce curat bine acolo unde sunt zone mai umede presar rumegus din plin, astfel pana la a doua curatare rumegusul va absorbi din urina si nu voi mai avea o balta in tavita de dedesubt, plus ca nici partea lemnoasa a custii nu va mai absorbi atat de multa umezeala. La urmatoarea curatare rumegusul umed devine mai compact si poate fi inlaturat cu racleta cu coada.

Problema major intervine atunci cand trebuie dezinfectate custile. Eu as fi preferat sa folosesc un furtun cu apa cu jet puternic..dar nu se poate. Asta ar insemna sa golesc toate custile, sa pun urechiatii intr-un loc din care sa nu imi plece la vecini si sa nu fie pericole ca rod cine stie ce plante daunatoare. Plus ca se face mare de apa pe jos, apoi mocirla..Deci este complicat cu furtunul.

Ultima dezinfectie am facut-o cu apa clocotita, in care am pus clor ( nu am avut cloramina efervescenta). Am curatat bine cu periile, apoi cu o cana am aruncat apa clocotita si am frecat bine cu o alta perie. Am uscat, sters cu un smoc de paie si am lasat la uscat. Intre timp, iepurii din cusca respectiva i-am mutat int-o cusca pe care o tin drept carantina pt noii veniti.

A fost dificil, mi-a luat vreo 5 ore si in final tot nu aveam cinvingerea ca am dezinfectat fiecare coltisor.
Va astept cu sugestii si cu idei pentru a usura aceasta etapa indispensabila din cresterea iepurilor.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 7
ticuvictor 4 octombrie 2019  
Dezinfectat cuștile cu ecocid S un pachiet la 5 litri de apă după ce am făcut curețenie totală am pulverizat bine cu un pufuici și după ce sa zvîntat am băgat iepuri la loc.
Raportează
anonim
bogdan 27 octombrie 2011  
depinde de custile in care ii tineti eu de exemplu am custi metalice cu gratare de scurgere a dejectiilor si le fac curatenie des chiar si de 2 ori pe saptamana, iar daca sunt vaccinati e si mai bine, asta e parerea mea desi se poate si cu cloramina cun au spus si ceilalti.va doresc multa bafta!
Raportează
CristisiMadalin 20 ianuarie 2011  
Salut! Cel putin o data pe an trebuie sa faci o dezinfectie generala, inclusiv prin arderea custilor folosind arzatorul de gaz. De asemenea exista si solutii de dezinfectare care se aplica chiar si cu iepurii in cusca ... intra pe pagina mea si la albumul medicamente sper sa gasesti ceva ce iti foloseste! Numai bine!
Raportează
maryusyk1705 30 august 2010  
dezinfectie cu clormina efervescenta cca 5-6 pastile la 10 l de apa prin pulverizare si/sau frecare cu o perie moale dupaia clatit cu putina apa ,scurs tot puse paie sau talas sa absoarba apa care a ramas
succes
Raportează
ADRIANOLARU 6 februarie 2010  
SALUT!E bun si varul,e foarte bine sa folosesti lampa cu gaz (elimini parul depus ,si micile insecte ,paianjeni ),DAR!cel mai bun material desinfectant este ECOCID (identic cu VIRCON ),uzual un plic la 5 litri de apa calda iar in cazul unui focar puternic de infectie un plic la 2,5 litri de apa calda .
Raportează
Arrubium 1 februarie 2010  
Eu personal,le mai dau si cu var in interior,dar scot iepurii si din cand in cand ard custile cu lampa cu gaz(o idee)
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.